Skip to main content

Potpisivanje sporazuma o izgradnji širokopojasnog interneta

U dvije godine deset tisuća priključaka na širokopojasni internet

LUPOGLAV - Gradovi Buzet, Labin i Pazin, te općine Cerovlje,

Gračišće, Karojba, Lanišće, Lupoglav, Motovun i Sveti Petar u Šumi potpisali su danas u Lupoglavu Sporazum o ulaganju u izgradnju širokopojasne mreže sljedeće generacije (Next Generation Access network) s tvrtkom RUNE ADRIA TELEKOMUNIKACIJSKA INFRASTRUKTURA, za izgradnju telekomunikacijske infrastrukture d.o.o. Ta se tvrtka navedenim sporazumom obvezuje izgraditi širokopojasnu mrežu i omogućiti pristup širokopojasnom internetu za više od 10 tisuća kućnih adresa što predstavlja više od 80 posto naseljenih adresa, za koje su u fazi izrade Planova razvoja širokopojasnog interneta iskazali komercijalni interes na području navedenih Jedinica lokalne samouprave. Ova infrastruktura koja bi prema sporazumu trebala biti izgrađena do studenog 2020. godine značajno će potaknuti razvoj ovih krajeva i njegovim žiteljima omogućiti pristup internet tehnologijama najvećih brzina i kapaciteta.

Na taj ćemo način našim sugrađanima u ruralnim područjima osigurati brz i jednostavan pristup informacijama, određenim javnim i financijskim uslugama, a u budućnosti i pristup zdravstvenim i mnogim drugim uslugama koje danas ne možemo ni zamisliti. Isto tako nadam se da će se značajno povećati konkurentnost usluga pružatelja internet usluga, koje će rezultirati i prihvatljivijim cijenama, rekao je tom prigodom koordinator projekta za općine i gradove Siniša Žulić, gradonačelnik Buzeta.
Potpisom ovog sporazuma konzorcij gradova i općina središnje, sjeverne i istočne Istre na taj će način, uz nekoliko Jedinica lokalnih samouprava na području Primorsko-goranske županije, prvi krenuti u cjelovitu izgradnju širokopojasnih mreža, na području Republike Hrvatske. Gradonačelnik Pazina Renato Krulčić istaknuo je kako se s ovim projektom krenulo pred dvije godine kada su razmišljanja oko njegove realizacije bila nešto drugačija.

Ideja je bila projekt kandidirati na natječaje Europske unije, a danas s projektom krećemo mnogo prije nego su natječaji za tu infrastrukturu uopće raspisani. Osim modernih i suvremenih tehnologija koje će biti na raspolaganju građanima još je važnije što će se postići bolja konkurentnost i gospodarski rast naših privrednim subjekata, jer dokazano je kako razvoj širokopojasnog interneta direktno utječe na povećanje BDP-a - dodao je Krulčić.
Upravo izborom Lupoglava za mjesto potpisivanja sporazuma željelo se pokazati koliko je ovaj projekt važan za ruralna područja, čiji će građani, pogotovo oni mlađi dobiti još jedan snažan razlog da ostaju ili čak i dolaze živjeti na ove prostore.

Izuzetno mi je drago što je Grad Labin brzo reagirao i priključio se ovoj inicijativi - rekao je gradonačelnik Valter Glavičić. Nakon što smo vlastitim sredstvima optičkim mrežama spojili sva gradska poduzeća, škole i ustanove, ovim projektom najmodernijim tehnologijama dobiti će i naši građani izvan samog centra grada. Ovo je veliki korak u digitalno doba i Istra je i ovim primjerom pokazala da prednjači i u ovom području - dodao je Glavičić.
Direktor tvrtke Rune Adria Telekomunikacijska infrastruktura Saša Ukić dodao je kako se nada da će se ovoj inicijativi pridružiti i ostali istarski gradovi i općine.

U ovaj dio projekta, za koji danas potpisujemo sporazum do studenog 2020 godine namjeravamo uložiti oko 80 milijuna kuna, a cilj ulaganja su upravo ruralna područja gdje ne postoji komercijalni interes postojećih davatelja internet usluga. Sličan projekt proteklih smo godina realizirali na području susjedne Slovenije, a uz pomoć jedinica lokalne samouprave očekujemo ostvariti zacrtane ciljeve.